Det skal du vide, inden du river en væg ned

Mange vælger at rive en væg ned under en renovering. Det kan eksempelvis være, hvis børnene er flyttet hjemmefra, og deres værelser derfor ikke bliver brugt længere, så man ønsker at rive væggen imellem værelserne ned for at skabe et større og lysere rum, som kan få en ny funktion. Nogle vælger at stå for renoveringerne af deres hjem selv, men er man den mindste smule i tvivl om, om den væg, man overvejer at rive ned, er bærende, så skal man tilkalde en fagmand. Det kan få store konsekvenser at rive en bærende væg ned – det kan forårsage stor skade på huset og i værste tilfalde kan huset kollapse. Derfor er det vigtigt at vide, om der er tale om en bærende væg eller en skillevæg. Er væggen ikke bærende kan den stadig være afstivende, hvilket medvirker til at sikre husets stabilitet. Er væggen ikke-bærende og ikke-afstivende, så kan du sagtens rive den ned. Men hvordan kender man så forskel på typerne af vægge?

Som regel er en afstivende eller bærende væg mere end 100 millimeter tyk, og den er ofte lavet af mursten eller let-/gasbeton. Hviler spær eller andet lignende på væggen, er den bærende eller afvisende – hvis væggen er parallel med tagets rygning, understøtter den højst sandsynligt spær eller bjælkelag.

Skulle det vise sig, at den væg, du ønsker at rive ned, er bærende, er det ikke umuligt at få den revet ned, men du bør kontakte en fagmand, før du tager næste skridt. Inden nedrivningen skal du have ny afstivning klar, så at huset stabiliseres. Består afstivningen af en jernbjælke, får du brug for et hejseværk til at få den monteret, da det ellers vil være noget nær en umulig opgave. Her kan det anbefales, at man ikke er ene om arbejdet, men at man får fat i nogle venner eller nogle familiemedlemmer, som kan give en hånd med. 

En anden ting man også bør undersøge, før man river en væg ned, er om der er skjulte kabler eller rør inde i væggen, da man nødigt skulle gøre skade på disse. 

Når du skal rive en væg ned, kan det anbefales at dække af med en støvvæg for at slippe for al for megen støv i huset. Det er også en god idé at beskytte gulvet mod faldende murbrokker, så at det ikke tager skade under nedrivningen. 

Mangler du hjælp til renoveringen? Så se her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *