Pulsuret opdagede, at der var noget galt med Martin

Martin var en erfaren motionsløber, som havde gennemført adskillige maratonløb i løbet af en periode på syv år. Han havde altid været i en god fysisk form, særligt grundet hans lange karriere i det danske forsvar som sergent, hvorfor han også havde været udsendt til verdens brændpunkter af flere omgange. Umiddelbart var Martin ikke den mest oplagte person til at blive diagnosticeret med en alvorlig hjertefejl, som kunne have haft store konsekvenser, var den ikke blevet opdaget i tide.

Julegave afslørede noget usædvanligt

Martin var så heldig at få et splinternyt og moderne pulsur i julegave af sine svigerforældre, da de vidste at Martin havde en stor interesse for løb. Da julestemningen efterhånden var ovre, og det usunde mad skulle forbrændes, besluttede Martin sig for at afprøve sit nye pulsur i forbindelse med en, for ham, standard løbetur på ti kilometer. Noget var dog ikke helt som det plejede at være, og allerede efter halvanden kilometer bippede Martins nye pulsur voldsomt. Han måtte stoppe op, og til sin overraskelse kunne han aflæse på uret, at hans puls var på næsten 110, hvilket er ekstremt højt. Martin tænkte, at dette ikke kunne være rigtigt og genstartede uret, hvorefter han begyndte at løbe igen. Denne gang var han dog ikke kommet længere end 500 meter, før pulsen igen rundede de 110 slag i minuttet. Martin sukkede og konkluderede, at uret måtte være i stykker og besluttede sig for at køre forbi butikken hvor det var købt når butikkerne igen havde åbent.

Da Martin efter løbeturen kom hjem, bippede uret dog stadig. Selvom han nu ikke længere var fysisk anstrengt, lå hans puls endnu meget over normen, og han bad derfor hans søn om at prøve uret. Her viste pulsuret en ganske normal puls, hvorfor Martin og familien hurtigt blev bekymrede.

Har du lige købt et pulsur, kan det anbefales at læse denne artikel, der forklarer hvordan man bruger sit ur korrekt.

Lægen fandt en hjertefejl

Martin tog efterfølgende til lægen for at få undersøgt hvad den høje puls skyldtes. Her kortlagde man hurtigt, at Martin led af hjerteflimmer, som i mange tilfælde kunne resultere i både forhøjet hvile- og arbejdspuls. Hjertefejlen var medfødt, men havde først vist sig da Martin efterhånden var nået ind i 50-årsalderen. Lægen konstaterede, at det var heldigt at Martin havde opdaget fejlen forholdsvist tidligt, da man endnu kunne behandle flimmeren med et traditionelt indgreb, som skulle minimere presset på Martins hjerte.

Efter en ukompliceret tur på operationsbordet havde lægerne formået at reducere hjerteflimmeret foreløbigt. Martin blev sendt hjem den næste dag og blev anbefalet at holde sig i ro, og dermed undgå fysisk anstrengelse og motion i en uges tid. Dette råd fulgte han naturligvis, og for at holde øje med sin puls bar han pulsuret konstant. Uret viste, at Martins puls stadig var en smule over normalen, men at der trods alt var sket en kraftig forbedring. En uge efter operationen trak Martin atter i sine løbesko, og begav sig ud på et langdistance løb på 20 kilometer, som opvarmning til et maratonløb to måneder senere.

Takker svigerforældrene for pulsur

Selvom Martin aldrig helt vil nå ned på en normal puls, har indgrebet alligevel været af stor betydning. Hjertefejlen kunne have udviklet sig, og betydet et hjertestop under stor fysisk anstrengelse, som Martin hyppigt oplever under sine løbeture. Af den grund er Martin også evig taknemmelig over sin julegave, som opdagede fejlen inden noget gik galt. Er man i tvivl om fx hvilket mærket man skal vælge, så kan det være relevant at læse en pulsur test. Ifølge Martin er pulsuret uden tvivl den bedste gave han nogensinde har fået, omend på en smule alvorlig baggrund, som heldigvis blev løst af professionelle læger og sygeplejerske, så Martin ikke måtte opgive sin store passion. Pulsuret hjælper stadig Martin i dag med at holde øje med at pulsen ikke bliver for høj, og hvis han observerer en periode med forhøjet puls, har han en aftale med lægerne om at blive tjekket hurtigst muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *